Savjeti

Saznajte sve o željenoj destinaciji, državnim i religioznim praznicima, valutama, napojnicama, običajima…

UPOZNAJTE ŽELJENU DESTINACIJU
National Geographic
European Travel Commision
Encyclopedia Britannica
Lonely Planet

SVJETSKI VODIČI
WTG – World Travel Guide
Amadeus
Intute

SAVJETI NA PUTOVANJU
Travel Advice

ZASTAVE
World Flag Database

DRŽAVNI I RELIGIOZNI PRAZNICI
Earth Calendar

VALUTE
DNEVNA TEČAJNA LISTA
FXConverter

Svako putovanje povezano je i s određenim zdravstvenim rizicima. No, većina ovih rizika može se izbjeći ili znatno reducirati odgovarajućom edukacijom, promocijom zdravlja, prevencijom bolesti, te zaštitom okoliša.
Pretražite linkove, te možda pronađete neku korisnu informaciju ili savjet u vezi sa zdravljem, ljetovanjem, odmaranjem i turizmom.

HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo

WHO – World Health Organisation

Cybermed

Smartraveller

Public Health Agency of Canada

Centers for Desease Control and Prevention

Prognoze vremena, klimatologija, biometeorologija i agrometeorologija.

VRIJEME U HRVATSKOJ:
Državni hidrometeorolološki zavod

VRIJEME U EUROPI:
Eurometeo
European Centre for Medium – Range Weather Forecasts

VRIJEME U SVIJETU:
World Weather Information Service

Iskusni putnici znaju sve zamke u koje upada netko tko nije vičan turističkim putovanjima. Njima je jasno da mini-barove treba izbjegavati i da se telefoni u hotelskim sobama koriste samo u hitnim slučajevima. Budući da su u cijenu hotelske sobe uglavnom uračunati noćenje i doručak, sve ostale usluge se naplaćuju, a ti iznosi sigurno nisu beznačajni.

Na putovanjima ne treba bacati novac u vjetar!
Dobro je prije puta provjeriti uključuje li istaknuta cijena troškove poreza, boravišne pristojbe, doručak… Također je važno saznati plaćate li cijenu sobe ili je sistem plaćanja po osobi po noćenju, jer je razlika u tom slučaju dvostruko viša. Prije odlaska ne put većina ljudi ne zamara se brojnim detaljima, no kad stignu na odredište ili, bolje rečeno, kad odlaze i kad se krenu zbrajati troškovi, nastupa šok. Račun je odjednom značajno veći od planiranog i sve se to na vrijeme moglo izbjeći. Samo da ste znali…

Mini-barovi
Vjerojatno ste puno puta došli u iskušenje u hotelskim mini-barovima uzeti sok, grickalice ili alkohol, ali jedan pogled na cjenik tih artikala bio je dovoljan da se oduprete nagonu. Ili ga niste ni pogledali? Ako baš niste jako žedni, mini-bar je u pravilu najbolje zaboraviti, a žeđ ćete jeftinije utažiti na hotelskom baru ili ćete još povoljnije proći u obližnjem kafiću.

Pristup internetu
Većina hotela u sobama naplaćuje bežični pristup internetu, a samo provjeravanje maila može vas koštati 50-ak kuna. No zato u hotelskim lobijima internetu možete pristupiti besplatno.
Ukoliko u vašem hotelu ili apartmanu nema mogućnosti pristupa, rješenje su internet caffei ili, za sve one koji se ne odvajaju od svojih laptopa, besplatni hot spotovi. Na web stranici http://www.wififreespot.com pronaći ćete većinu besplatnih hot spot pristupa netu širom svijeta.

Hotelski parking
Velik broj hotela naplaćuje parking, a to uglavnom saznate tek kad svog ljubimca na četiri kotača morate parkirati. Budući da ta cijena nije zanemariva i u nekim gradovima iznosi i do 20 eura po noći, na kraju cijena sobe koju ste povoljno našli ispadne daleko veća. U usporedbi s cijenama soba, parking ponekad izgleda kao prava pljačka.
Povoljan hotelski smještaj može vas na kraju koštati više nego ste računali.
Prije nego rezervirate hotel, provjerite plaća li se parking i kolika je cijena. Većina hotela koji se nalaze u strogom centru grada nema svoja parkirališta, već ih parkira na iznajmljenim obližnjim parkiralištima, a cijena u tom slučaju zna biti paprena. Hoteli koji nisu u centru imaju i svoja čuvana parkirališta i garaže čije je korištenje za goste hotela često besplatno.

Telefoniranje
Telefonski računi u hotelskim sobama znaju biti blago rečeno ogromni. Nije puno jeftinije ni razgovarati mobitelom jer cijena roaminga, koji ovisi o zoni kojoj pripada određena država, opet ispada prevelika.
Za kontakt s obitelji i prijateljima, pogotovo ako se radi o dužem putovanju, najbolje je nabaviti telefonske prepaid kartice s kojima se prolazi daleko povoljnije.

Mijenjanje datuma na avionskoj karti
Iako ste put isplanirali debelo unaprijed, uvijek se može dogoditi da nešto iskrsne u zadnji tren. Problem je tim veći ako putujete avionom, a kartu već nekoliko dana imate u ruci. Zrakoplovne kompanije za promjenu datuma naplaćuju zaista masno, posebno ako se radi o međunarodnim letovima.
Međutim, tu ionako nemate prevelikog izbora i oni to najbolje znaju. Budući da je karta već u džepu, platit ćete negodujući i tu promjenu. No prije nego pristanete platiti traženi iznos ipak malo prosurfajte internetom, nazovite druge agencije i pokušajte pronaći što povoljniju varijantu.
Mijenjanje datuma je često prava noćna mora. Kad se radi o domaćim letovima, treba znati, a na to vas uglavnom upozoravaju prilikom kupnje karata, da kad kupite najjeftiniju kartu, nije je moguće kasnije mijenjati.Ukoliko vam nešto iskrsne taj dan i ne možete na put, karta jednostavno propada. Stoga je ponekad pametnije dati 100 kuna više za kartu sljedećeg cjenovnog ranga koja se može mijenjati i nadoplaćivati.

Prijevoz
Sredstva javnog prijevoza, u većim gradovima to su obično metroi, najčešće su najisplativija opcija, no u situacijama kad vas putuje troje ili četvero, vožnja taksijem može ispasti jednaka ili čak manja od cijene karti za metro.
U turističkim uredima možete se raspitati i o cijenama jednodnevnih ili višednevnih karata za javni prijevoz. Jednodnevna karta za metro za zone 1-3 u Parizu košta 14 eura, a uključuje korištenje metroa, autobusa, noćnih autobusa i prigradskih vlakova ako ih ima u zoni te karte.
Jednodnevna karta u Londonu košta oko devet eura za zone 1-2, a 19 za zone 1-6 i uključuje uglavnom korištenje svih sredstava javnog prijevoza u navedenim zonama.

Hrana
Želite li dobro jesti za male pare – lokalne zalogajnice su dobar izbor
Restorani u koje će vas uputiti ljubazno hotelsko osoblje obično su razvikani i samim time vjerojatno skupi. U većim svjetskim gradovima može se fino i povoljno ručati u brojnim zalogajnicama koje su smještene uglavnom u poslovnim četvrtima.
Meni s juhom, glavnim jelom, salatom, desertom i pićem plaća se i nekoliko puta manje nego u restoranu koji se nalazi u blizini turističke atrakcije.

Godišnji odmor vrijeme je za opuštanje i male ludosti. No to je i vrijeme kada roditeljske kočnice popuštaju, a neumorna djeca zaborave na opasnosti. Nezgoda se dogodi u trenu, a da biste izbjegli takve situacije, podsjećamo vas na što sve treba pripaziti dok ste na ljetovanju. Djeca se vole dugo brčkati u moru no pazite da se kupaju do 11 i onda tek od 16 sati.

Mala djeca lako se prehlade i ozlijede, pa je na ljetovanje dobro ponijeti prijenosnu ljekarnu s najnužnijim sredstvima i lijekovima za prvu pomoć u slučaju blažih bolesti i sitnih ozljeda. Za slučaj većih problema, unaprijed se raspitajte o tome gdje se nalazi najbliži dežurni liječnik. Broj hitnih službi u čitavoj Hrvatskoj je jedinstven, pa ćete tako svugdje Hitnu pomoć dobiti pozivom broja 94. Najčešći problem na moru javlja se zbog pretjeranog izlaganja suncu, zato treba biti umjeren. U protivnom dolazi do pojava poput crvenila, sunčanice ili blažih opeklina. Razumno izlaganje suncu korisno je jer tijelu osigurava potrebnu količinu vitamina D. Zato nemojte braniti djetetu boravak na suncu. Pripremite kapu ili šeširić za glavu i losion s visokim zaštitnim faktorom te odlazite na plažu u preporučeno vrijeme, do 11 ujutro i nakon 16 sati popodne. Vrijeme između iskoristite za ručak i odmor.

Ako želite ‘što bolje’ iskoristiti vrijeme na moru, non-stop boravak na plaži i nije najbolje rješenje. Nekoliko sati oko podneva, kad je sunce najjače, ne preporučuje se boravak na plaži. Radije pronađite mjesto u hladu gdje će djeca, ako su umorna, moći odrijemati ili pronađite simpatično mjesto s finim sladoledom i pogledom na pučinu. Ne zaboravite da se i u hladu može izgorjeti. Osjetljivu dječju kožu treba uvijek zaštititi sredstvom s visokim zaštitnim faktorom.

Zaštitite osjetljivu dječju kožu maramom i kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Zbog velikih vrućina,hrana se lako kvari; nosite li je na plažu, bilo bi dobro imati pokretni hladnjak u kojem će biti na primjerenoj temperaturi. Pažljivo  birajte i mjesta na kojima kupujete lako pokvarljivu hranu, sladoled, kolače i gotove obroke jer su za ljetnih vrućina trovanja hranom češća.

Ne zaboravite na tekućinu, prije svega vodu. Dječji organizam dehidrira lakše i brže od odraslog pa osigurajte dovoljne količine vode ili blago zaslađenog čaja. Mala djeca su zaigrana i ponekad zaborave na žeđ, zato ih treba redovito nuditi.

Kukci

Ljeti puno vremena provodimo na otvorenom, pa male opasnosti predstavljaju kukci: komarci, pčele ili ose i krpelji. Ako je dijete osjetljivo na ubode komaraca, dobro je osigurati zaštitne mreže na prozorima i električne aparatiće u  hobi gdje spava. Prolazite li na putu do plaže kroz šumu ili visoku travu, dobro pregledajte dijete, a nije na odmet namazati ga sredstvom koje odbija insekte. Slatki doručak ili međuobrok na plaži mogao bi prizvati pčele i ose,  udite na oprezu kako biste spriječili ubode.

Iako su se zmije povukle pred civilizacijom, u nenaseljenim i nepristupačnim područjima, može ih ponegdje biti pa treba biti vrlo oprezan.

More

Djeca najviše uživaju u boravku u moru, no ne treba zaboraviti na ponekad negostoljubive stanovnike. Meduze i vlasulje u rijetkim slučajevima mogu izazvati alergijske reakcije pa ako se to dogodi, dijete treba odvesti liječniku. Treba pripaziti i na ježeve na koje djeca mogu stati. Prije nego djeca uđu u more, pregledajte ima li na dnu ježeva na koje mogu stati. Ježeve koje pronađete pokažite djeci i bacite ih u duboku vodu, daleko od obale. Nemojte ih ostavljati na suncu ili ponijeti kući kao suvenir, oni su puno ljepši ukras u prirodi.

Pripazite na staklo i oštro kamenje. U slučaju posjekotina, treba postupiti kao i obično: ako je posjekotina mala i nije je uzrokovao zahrđali predmet, te u njoj nema ostataka stranog predmeta, dovoljno ju je dezinficirati i po potrebi  zamotati. More i samo djeluje kao lagani dezinficijens pa će male rane brzo i sigurno zarasti dok je dijete na moru čak i ako ih ne isperete dezinficijensom.

Ne ispuštajte ih iz vida dok se igraju jer su djeca zaigrana i nestašna pa bi se mogla ozlijediti

Dječja igra

Ozljede na moru često se događaju i tijekom igre. Djeca su zaigrana i neoprezna zato ih ne ispuštajte iz vida. No to ne znači da treba dizati paniku ili dijete stalno opominjati i upozoravati na nešto. Najbolje je iz blizine motriti dijete te biti spreman brzo i hladnokrvno reagirati ako je dijete u opasnosti ili ako se ozlijedi. Budite posebno oprezni kad se djeca igraju u moru, neki su slabiji i nesigurni plivači, pa je dobro da je uz njih uvijek odrasla osoba koja je dobar plivač.

I klizavo dno prekriveno algama može biti izvor opasnosti. Dijete i odrasla osoba mogu se poskliznuti i ozbiljno ozlijediti. Iako djeluje bezazleno, posljedice mogu biti slomljena ruka ili noga, čak i ozbiljan udarac glavom. Ozljede na ljetovanju najčešće završavaju sitnim ogrebotinama i pokojom suzom, a tek rjeđe lomovima ili posjekotinama koje treba šivati. Zato ne paničarite, no budite na oprezu!

CESTOVNI PROMET
Informacije o stanju na cestama, graničnim prijelazima, fotografije stanja na cestama, ograničenjima u prometu, cestarinama,
prometnim kaznama, prognoza prometa, korisni telefonski brojevi…
Uz pomoć rootera saznajte kako doći do željene destinacije, te relaciju provjerite na kartama.

HAK – Hrvatski autoklub

VIAMICHELIN – rute, mape, planer, turističke informacije

VOZAČ INFO

 

ŽELJEZNIČKI PROMET

Domaći i međunarodni željeznički prijevoz,
vozni redovi, cijene karata, povlastice,
usluge, vodič za korisnike…

HŽ – Hrvatske željeznice

 

ZRAČNI PROMET
Domaći i međunarodni letovi, kupnja karata, redovi letenja, prijevoz do zračnih luka, flota…
Korisne informacije: prtljaga, vremena prijave za let, sigurnosne odredbe o ručnoj prtljazi, putovnice i vize, EU regulativa, izgubljeno – nađeno…

Croatia Airlines
Zračna luka Zagreb
Zračna luka Dubrovnik
Zračna luka Osijek
CHECKMYTRIP.com

 

TRAJEKTNI PRIJEVOZ
Redovi plovidbe, dužobalne, lokalne i međunarodne linije, brodovi, luke, cijene,
prodajna mjesta…

Jadrolinija

U vrijeme godišnjih odmora i češćih putovanja, osim odabira idealne destinacije za odmor i spakiranih kofera, svakako trebamo razmisliti i što na putu jesti!

Donosimo vam prijedloge kako da i na putu jedete što kvalitetnije i zdravije – od zdravih zalogaja koje ćete sami spraviti, do proizvoda koji će vam biti potrebni da ih pripremite.

Sendviči su oduvijek bili hrana za putovanja. Međutim na nedavno održanoj radionici Lunch paket u Makronovi, koju je vodila Tončika Cukrov saznali smo kako oni mogu biti praktični zalogajčići, ukusni, nutritivno bogati jer sadrže cjelovite namirnice koje ne opterećuju probavni sustav i ono što je najvažnije ne pretvaraju se u suvišne kilograme. Jako suh sendvič stvara opterećenje u organizmu pa ga je dobro napraviti blago sočnim. Dobro je da  je kruh /pecivo napravljen od cjelovitog brašna i da uz namirnicu koja obiluje bjelančevinom sadrži i povrće. Za takav sendvič praktična su peciva koja se na jednom mjestu zarežu, kako bi se uklonio unutrašnji središnji dio i ispunio s
namazom npr. od tofua kojem se doda usitnjeno povrće kao što su to mrkva, celer, kupus, salata, mladi luk i sl.

Umjesto sendviča, od integralnog brašna mogu se napraviti pogačice ili savijače punjene mahunarkom ili nekom kombinacijom s povrćem. Osim što valja paziti na različitost namirnica i vrste pripreme, dobro je da se u ta jela, npr. u punjenja, stavlja mali dodatak kao što je umeboshi šljiva, koja u ovoj kombinaciji djeluje kao prirodni konzervans. Važno je voditi računa o jednostavnosti recepata te o cjelovitosti namirnica. U tom kontekstu male zalogajčiće možemo napraviti od riže kao u obliku popularnog japanskog sushija, ili slane / slatke muffine od kukuruznog brašna /krupice…

Masnoće je poželjno izbjegavati, ali ne posve izostaviti pa ih možemo koristiti u formi sjemenki i orašastih plodova. Ove namirnice izvrsni su sastojci za izradu energetskih slastica – u obliku pločica, kuglica ili slično.

Voće je također odlična namirnica za lunch paket. Suho je prihvatljivije jer je obično jako slatko, a što se tiče svježeg voća, bolje je na put ponijeti ono koje je manje vodenasto. S njime se mogu napraviti izvrsne energizirajuće slastice, koji su bolja preporuka za putovanja od jako slatkih deserata. Tako spravljene slastice su snažne i lako podižu energiju u organizmu. Zadovoljit će potrebu za većom količinom hrane.

Što s tekućinom koja nam je na putu prijeko potrebna? Voda, prirodni negazirani sokovi te nezaslađeni gorkasti čajevi izvrsni su napici u svim prigodama na putu.

Ukoliko se zadržavamo dulje vremena u drugom naselju, dalje od mjesta stanovanja, tada naravno prilagođavamo vlastitu prehranu prema osobnim potrebama i dijelom lokalnim prehrambenim
navikama.

www.vitamini.hr 18.06.2007.

Pakiranje zna biti pravi užas, pogotovo ako niste skloni organizaciji ili još bolje racionalizaciji. Koliko puta vam se dogodilo da ste satima vadili stvari i trpali ih u kofere ne želeći ništa zaboraviti i uvijek vam se iznova dogodi da nešto nedostaje.

Kako smjestiti sve što želite ponijeti sa sobom na put?

Neki su općenito skloni zaboravljanju pa im se zna dogoditi da zaborave i nužne stvari poput lijekova ili dokumenata, a opet ima i onih koji na jedan vikend sa sobom potežu po dvije-tri ogromne torbe. Zlu ne trebalo!

Još je dobro kad se nađete na mjestu gdje možete kupiti neke sitnice koje ste zaboravili ili kad putujete osobnim automobilom pa vam količina prtljage ne predstavlja poseban problem. No u slučaju da putuje low cost kompanijama ili na drugi kraj planeta, moglo bi vam se dogoditi da za prekoračenu težinu prtljage platite poveći novčani iznos.

Ako putujete zrakoplovom, označite nekim detaljem svoj kofer pogotovo ako je tamne boje jer je vrlo vjerojatno da će biti barem pet komada prtljage koje izgledaju baš poput vašeg. Dobro je ostaviti adresu za kontakt unutar prtljage u slučaju da vanjska oznaka otpadne. Također je sigurnije na oznaku samo napisati broj telefona ili mobitela, grad i državu, a adresu izostaviti.

Prtljagu koju ne nosite sa sobom ručno u zrakoplov nemojte zaključavati lokotom jer zbog pojačanih mjera sigurnosti lokote danas službe sigurnosti u zračnim lukama ionako razbijaju, pa da biste izbjegli oštećenja prtljage, bolje je da je ne zaključavate. Također nemojte natrpavati kofere jer ako budete morali otvarati prtljagu pred službenicima, imat ćete puno problem da sve ponovo ugurate i u žurbi zatvorite kofer.

Bit će vam potrebno upola manje odjeće nego što ste planirali!

Iskusni putnici znaju pronaći savršenu ravnotežu i sa sobom nose samo ono što im je zaista neophodno. Ako i vama pakiranje zna biti prava noćna mora, evo nekoliko praktičnih savjeta pomoću kojih možete skratiti svoje muke, popis prtljage i vrijeme utrošeno na spremanje.

Za početak pokušajte na krevet staviti sve što mislite da biste morali ponijeti sa sobom, a onda pokušajte tu količinu prepoloviti. Zvuči komplicirano, ali ne bi trebalo biti. U prosječan kofer, najveće dopuštene veličine koju možete ponijeti sa sobom u zrakoplov (56 cm) bez problema stanu dvoje hlače, tri veste, dvije haljine, pet majica ili košulja, dva para cipela i brdo modnih detalja (remenja, nakita, čarapa i donjeg rublje) te kozmetičke potrepštine.

Pakiranje odjeće

Najveći problem je odlučiti što će nam zapravo biti najpotrebnije. Kad razmišljamo o tome, uvijek se moramo voditi za pravilom kombiniranja pa birajte odjevne predmete koji idu jedan na drugi i boje koje se podudaraju kao i krpice koje se mogu nositi po danu, ali i navečer, a u tom su slučaju tamne traperice najbolji izbor. Na njih ide gotovo sve i mogu se nositi po danu do navečer, a uz zgodnu košulju izgledaju dovoljno dobro za svečaniji izlazak. Također birajte pamučne materijale koji se teže gužvaju da ne biste dragocjeno vrijeme potrošili na peglanje.

Pokušajte prvo zarolati mekanije krpice poput majica, traperica, donjeg rublja i pamučnih hlača i stavite ih na dno kofera ili torbe. Na njih položite duže komade odjeće poput hlača ili haljina i stavljajte ih jedne na druge, ali im mijenjajte strane, struk ide na kraj nogavica i obrnuto. Nemojte presavijati nogavice hlača, već ih pustite da vise preko ruba kofera. Mekanije odjevne predmete treba zarolati, a tu su i još neki trikovi ekonomičnog pakiranja Zatim na red dolaze košulje i veste, a nakon što ste njih uredno poslagali, nogavice hlača koje su padale preko ruba kofera prebacite preko složenih košulja. Na njih je dobro staviti plastičnu vrećicu kakve imaju u kemijskim čistionicama kako bi se spriječilo gužvanje materijala. Sa strana ugurajte remenje i cipele. U cipele je dobro ugurati manje stvari poput čarapa, a same cipele naravno treba staviti u plastične vrećice da ne bi zaprljale odjeću.

Kozmetički proizvodi

Ako namjeravate ručnu prtljagu u kojoj se nalaze kozmetički proizvodi unositi u zrakoplov, bolje da razmislite dvaput jer biste mogli ostati bez skupocjenih kremica i parfema. Sadašnja pravila zabranjuju unošenje posudica u kojima ima više od 88 ml tekućine, gela ili kreme. Čak su i balzami u obliku sticka zabranjeni. Stoga je najbolje neseser smjestiti u kofer koji predajete pri čekiranju i tako izbjeći nepotrebnu gnjavažu.

Nemojte prenatrpati torbe jer će vam mjesta u njima sigurno nedostajati kad se budete vraćali kući s gomilom suvenira.

Dokumenti

Posebnu pažnju tijekom putovanja treba obratiti na dokumente. Na prvom mjestu je naravno putovnica, kao i avionske karte, vozačka dozvola te kreditne kartice. Dobro bi bilo napraviti fotokopiju svih važnijih dokumenata koje nosite sa sobom i čuvati ih podalje od originala.

Zapišite broj telefona koji treba nazvati u slučaju da izgubite kreditnu karticu kako biste je pravodobno blokirali i tako spriječili gomilanje troškova.

T-Portal
četvrtak, 22.3.2007.

Informacije o putovnicama, diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH u svijetu, viznom sustavu, sigurnosti i terorizmu u svijetu, savjeti i preporuke

MUP – Ministarstvo unutarnjih poslova RH

MVPEI – Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

CARINSKA UPRAVA RH

Putovanje, osim ako se ne radi o službenom putu, u većini slučajeva podrazumijeva odmor pa je posljednje što vam tada treba to da se razbolite ili, još gore, da se borite s bolešću još tjednima nakon povratka. Edukacija i potrebne mjere opreza to će sigurno spriječiti, a sve što trebate napraviti prije puta je informirati se na pravom mjestu
Broj putovanja u svijetu, ali i u Hrvatskoj, raste iz dana u dan te odredišta koja su nekad posjećivali samo vojnici, misionari i istraživači danas postaju uobičajena mjesta za odmor i poslovne sastanke, a to se osobito odnosi na tropska područja.

Međutim, s porastom putovanja u te dijelove svijeta raste i zdravstveni rizik za putnike, zbog čega se razvila nova grana medicine – tropska i putnička medicina – čiji je jedan od glavnih zadataka prevencija bolesti prije nego što do njih dođe.

Više o svemu tome naći ćete na Cybermedovim stranicama Putnička i tropska medicina , uz brojne savjete o tome što ponijeti sa sobom na put, kako ostati zdrav za vrijeme putovanja, koje sve bolesti prijete u pojedinim regijama te što učiniti kada se vratite kući. Kako biste dobili uvid u ono o čemu morate voditi računa prije puta, izdvajamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zdravi i bezbrižni provedete svoj odmor.

1. Nosite majice dugih rukava, duge hlače, šešire ili kape kad god ste na otvorenom prostoru u područjima gdje ima bolesti koje se prenose insektima (malarija, denga groznica, filarioza, lišmenioza i onhocerkoza).

2. Ponesite insekticidne repelente koji sadrže DEET – raspitajte se u centru za tropsku i putničku medicinu koji su to insekticidi.

3. Mreže za spavanje i krevet pošpricajte permetrinom – insekticidom kojim možete pošpricati i odjeću.

4. Insekticid u spreju, koji mora sadržavati piretroid jer on uspješno eliminira komarce i druge insekte, koristite u prostorijama u kojima boravite.

5. Nosite jodne tablete i prijenosne vodene filtre u slučaju nedostatka flaširane vode.

6. Koristite kreme za sunčanje s najvišim faktorom zaštite te nosite sunčane naočale i pokrivalo za glavu (šešir ili kapa) za zaštitu od jakog sunca i UV zraka.

7. Ponesite sve lijekove koje inače koristite za liječenje kronične bolesti, i to u originalnom pakiranju, te povijest bolesti.

8. U dogovoru s liječnikom ponesite i lijekove protiv proljeva, a ako vam on to preporuči, i antibiotik za liječenje teškog proljeva.

T-Portal
ponedjeljak, 18.09.2006.