Ime mi je VARAŽDIN. Star sam više od 800 godina (rođen 1181). Krsno mi je ime Garestin. Ja sam mali, tipično srednjoeuropski, srednjovjekovni grad niskih kuća, grad detalja, baroka, baroknih trgova i palača, grad barokne glazbe, crkava i crkvenih tornjeva, grad parkova, zelenila i cvijeća, grad obrtnika i trgovaca, grad mladosti, učenika i studenata.
Svaki novi dan, svako novo sunce, kiša ili snijeg, svako godišnje doba čine me posebnim na svoj način, ali u toj posebnosti i ljepoti i nije baš lijepo uživati sam, pa mi je želja da ih podijelim s Vama.

 

Odlučite se bez odlučivanja!

Ali prije samog dolaska, molim Vas, odaberite vodiča. Neka to budu vodiči Lily toursa. Najzadovoljniji sam kad oni pričaju o meni, jer sam s njima najbolji prijatelj – jer me oni najbolje poznaju. Osim toga prepun sam detalja, dogodovština, slavnih i tužnih priča, pa vidjeti me bez njih znači i ne vidjeti me u pravom svjetlu. Dođite vlakom (jeftinije je) ili autobusom, meni nije važno, ali važno je da ne propustite doći.

 
Za početak će Vam moji vodiči pokazati moju staru, kraljevsku jezgru sa Isusovačkom crkvom, gdje možete okušati svoje glazbeno umijeće na prekrasnim orguljama; Isusovački samostan i gimnaziju u kojoj su nauk zbavljali Gaj, Kukuljević, Jagić, Krklec, Vodnik, Đalski; najbarokniji trg u Hrvatskoj s jednom od najstarijih vijećnica u Europi i palačom Drašković u kojoj su se održavale sjednice Sabora kada sam bio glavnim gradom Hrvatske; Franjevačku crkvu sa pozlaćenom propovjednicom i ljekarnom oslikanom freskama Ivana Rangera; jedinstvenu zbirku u Europi sa više od 4500 pčela, bumbara, leptira, mrava; kip Grgura Ninskog. Da, da, ne treba ići u Nin ili Split, i ja ga imam (kako i zašto, saznat ćete). I pokazat ću Vam još mnogo drugih detalja, ali o njima kada dođete.Nakon ručka u jednom od mojih lijepih restorana, ili iz torbe, slijedi šetnja do mog djelića Pariza, do mog Versaillesa, jednog od najljepših u Europi, prije svega parka, u kojem se posebno vodilo računa o utjecaju svjetla za stvaranje mirne i opuštene atmosfere, parka s prekrasno uređenim alejama i s više od 10 000 zasađenih i oblikovanih čempresa, a tek onda groblja – s dijelima Augustinčića, Frangeša i posljednjim počivalištem Jagića, Kukuljevića, Padovca, Draškovića.   A poslije – moji će Vas vodiči povesti u osvajanje renesansnog, plemičkog grada – dvorca Staroga grada, gdje ćete se poput pravih osvajača popeti, za početak, na zemljane bedeme koji ga okružuju, a na koje Turci nogom nkad nisu kročili. A onda ćete trijumfalno ući u njega i razgledati zbirke kamenih spomenika, topova, staroga oružja, stilskog namještaja, tekstila – prekrasnih haljina, cehovskih predmeta i predmeta iz moje prošlosti.

 

                          

 

Vrlo rado ću Vam pričati i o mojoj braći i sestrama – da ne pomislite kako sam narcisoidan – o biserima, zbog kojih je moja okolica posebno lijepa i koji, isto tako, bez vodiča Lily toursa nebi bili ono što jesu. Svi se oni odlično drže, svaki na svoj način.

Stariji brat – Maruševec – ima izuzetan eksterijer, vrlo ugodan interijer kroz koji će Vas provesti učenici Adventističke škole smještene u njemu; najstariji – Trakošćan – pruža sve ono što Vam srce želi: zbirke oružja, namještaja, raskoš i samo raskoš. Moja mlađa sestra – Opeka (Vinica) – je prilično bolesna, ali oko nje postoji botanički vrt s prekrasnim drvećem rijetkih vrsta. Svaki od njih je okružen očaravajućom prirodom pa, iako ih sve jednako volim, ipak bih izdvojio Arboretum Opeku i Trakošćanski park i jezero po kojem se možete voziti čamcima i pedalinama, što predstavlja pravi užitak. A ako Vam je dosta šetnje, preporučam Vam kupanje u Varaždinskim toplicama, uz pogled na stare rimske terme. Mogao bih Vam još mnogo toga pričati o ljepoti mojih rođaka, o šarmu i znanju mojih najboljih prijatelja iz Lily toursa i o mojoj malenkosti, ali mislim da je ovo dovoljna garancija za naše skoro druženje i ugodno provedeno vrijeme.

 

Izvor fotografija: arhiva turističke zajednice grada Varaždina