Sisak je grad u Hrvatskoj i središte Sisačko-moslavačke županije. Jedan je od najvećih industrijskih gradova kroz povijest u Hrvatskoj zahvaljujući rafineriji nafte, željezari, riječnoj luci te mlinskoj i pekarskoj proizvodnji.

Sisak je kroz svoju povijest promijenio više službenih imena, no – nakon ilirsko-keltske Segestice – sva su kasnija imena utemeljena na rimskom imenu Siscija (lat. Siscia). Tako će se u ranom srednjem vijeku grad zvati Siscium, a potom će se pojavljivati razne grafije koje upućuju na kajkavski oblik imena grada: Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck. Na koncu se pojavljuje ime Sziszak i Sisak.

Ukoliko se nađete u Sisku, svakako morate posjetiti:

Utvrda Stari grad

Spomenik nulte kategorije, izgrađen kao utvrda 1541., podsjetnik na znamenitu pobjedu nad Turcima 1593. Obrambena je utvrda građena od 1544. do 1550. godine na ušću Kupe u Savu. Sagrađena je od cigle antičke Siscije s ciljem obrane od turskih navala. Upravo su pod zidinama Starog grada Turci 22. lipnja 1593. godine doživjeli strahovit poraz.

Arheološki park Siscia

Zaštitna arheološka istraživanja rezultirala su otkrivanjem gradskog kompleksa rimske Siscije. Kvaliteta nalaza potaknula je odluku o arheološkoj prezentaciji “in situ”. Glavnu temu prezentacije rimske arhitekture predstavlja gradski bedem s unutrašnjom kulom, obrambeni opkop, te dio kasnorimske monumentalne građevine. Lokalitet se nalazi na razmeđu trga ispred župne crkve te gradskog parka. Zanimljivi su jugozapadni bedem s kulom s kraja 2. st. unutar bedema, te ostaci žitnice sagrađene početkom 4. stoljeća.

Crkva Svete Marije Magdalene u Selima

Župna crkva Svete Marije Magdalene zajedno s orguljama i župnim dvorom pripada spomenicima hrvatske kulturne i sakralne baštine. Orgulje koje se danas nalaze u cjelovitom stanju izgradio je 1777. slovenski graditelj češkog podrijetla Joannes Franciscus Janechek, i to je jedino njegovo sačuvano djelo.

Gradski muzej Sisak

Kroz proteklih pedeset godina istraživanjima, otkupom, darovima i donacijama skupljeno je i stručno obrađeno više od 25.000 inventarskih brojeva muzejske građe. Muzej Sisak je formiran kao kompleksni zavičajni muzej sa zbirkama: arheološka s numizmatikom, etnografskom, kulturno-povijesnom, galerijskom…

 

Više na: 

TZ Sisak

TZ Sisačko-moslavačke županije

 

 

Izvor naslovne fotografije i ostalih fotografija: Photography by Romulic&Stojcic