Vrijednost i ljepota prirode Velebita odavno su prepoznati. U sklopu UNESCO-va programa Čovjek i biosfera planina Velebit uvrštena je 1978. godine u mrežu svjetskih rezervata biosfere. Tri godine kasnije čitav Velebit postaje parkom prirode. Unutar njega čak su dva nacionalna parka – na jugu je Nacionalni park Paklenica, proglašen još 1949. godine, a na sjevernom je dijelu Nacionalni park Sjeverni Velebit, proglašen pola stoljeća kasnije.

Sjeverni Velebit, osnovan 1999. godine, najmlađi je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Ovaj je prostor Velebita pravi mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama čije smo bogatstvo tek počeli otkrivati. Upravo je ta raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza, koje je dobrim dijelom stvorio čovjek, bila razlogom proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Zbog svojih je vrijednosti Nacionalni park Sjeverni Velebit postao dijelom Nacionalne ekološke mreže te je uvršten u prijedlog buduće mreže područja Natura 2000.

Nacionalni park Sjeverni Velebit je i član mreže Europskih destinacija izvrsnosti (EDEN), kao nacionalni pobjednik na temu „Turizam i zaštićena područja“.

Zajedno s Nacionalnim parkom Paklenica i Parkom prirode Velebit Nacionalni park Sjeverni Velebit uključen je u pet europskih pilot-područja u sklopu projekta Rewilding Europe.      

 Više na: NP Sjeverni Velebit

Izvor naslovne fotografije i ostalih fotografija:Photography by Romulic&Stojcic”